TekstLab
Inkubator

 
 Foto: Frédéric Boudin

Foto: Frédéric Boudin

 

TekstLab Inkubatorer en ny internasjonal arena der unge og etablerte scenekunstnere får fordype seg i utvikling av scenetekst over lengre tid. Vi ønsker at dette skal være et frirom for eksperimentering og utforskning av nye ideer, historier og kunstneriske uttrykk. I løpet av de neste tre årene skal vi gjennomføre flere lengre laboratorier med strukturert og tilpasset mentoring og veiledning

Kunstutviklingen skjer gjennom prosessarbeid tilpasset hver enkelt deltaker; fra idé til tekst og frem til scenisk uttrykk. Utgangspunktet er at kunstnerens egne premisser legges til grunn og ikke presses inn i bestemte uttrykk eller form, med tid til å eksperimentere og prøve ut ideer i faste rammer. Her jobber deltakeren sammen med scenekunstnere, veiledere og utøvere på høyt faglig og profesjonelt kunstnerisk nivå. Ideer utprøves gjennom praktisk eksperimentering med dansere, koreografer, skuespillere, musikere, instruktører og dramaturger tilpasset prosessens og kunstnerens behov. Prosessene er et laboratorium for eksperimentell nyskaping gjennom strukturert mentoring og veiledning i et dynamisk samspill mellom kunstnere med variert kompetanse.


Utvalgte deltakere

 

Jasper Rasch Siverts
«
Myths and Loose Connections»

 Foto: Tom Erik Caldino Nicolaysen

Foto: Tom Erik Caldino Nicolaysen

Jasper Rasch Siverts (født 2000) har deltatt i TekstLab Unge Stemmer siden han var 14 år, og har vært med på Scratch Kvelder og Scratch Festival på arenaer som Cafeteatret, Dramatikkens hus, Miniøya, Kulturfest Tøyen, Sentralen, Tøyen Deichmanske Bibliotek, Showbox scenekunstfestival: Black Box Teater m.m. Jasper har medvirket som utøver i TekstLab produksjonene: "ID: politics of identity" (2016) og "Minner: Kropp" (2017). 

I Inkubator skal Jasper blant annet videreutvikle sitt eget prosjekt: "Myths and Loose Connections" (tidl. "On the Subject of Tattooooooooos”), sist presentert på Dramatikkens hus under TekstLab Scratch Festival som work-in-progress, oktober 2017. - "Rasch Sivertsen har komponert en uventet liten perle av et arbeid". - Runa B. Skolseg / scenekunst.no

"On the Subject of Tattooooooooos”:
Med bruk av foto, video, tekst og bevegelse søker Jasper etter å synliggjøre vår tids fragmentering og mangel på store narrativer ved å sette søkelyset på tatoveringens tilstedeværelse i vår samtid.


 

Ornilia Percia Ubisse
«Rua 57»

 Foto: Frédéric Boudin

Foto: Frédéric Boudin

Ornilia Percia Ubisse er nyutdannet ved Norges Dansehøyskole med spesialisering i moderne dans og samtidsdans. Hadde opphold ved Anton Bruckner Privat Universität i Linz, Østerrike vinteren 2017.

Ornilia har vært med i TekstLab siden 2016 og i Inkubator fra juni 2017. Det var omfattende aktivitet for Ornilia høsten 2017: Ornilia produserte forestillingen «Motherland» med eget kompani; Kronos Dance Company, medvirket som utøver i TekstLab produksjonen "Minner: Kropp" og var på turne i Den Kulturelle Skolesekken i Asker med InterAKT workshops.  På TekstLab Scratch Festival i 2017 viste hun eget prosjekt: "Rua 57". 

I Inkubator utvikler Ornilia prosjektet "Rua 57":

"Rua 57"

I Magude er luften annerledes
Det er tid for å feire. Tid for å feire latter, tårer og ingenting. Følelsen av ingenting er altoppslukende og tung. La oss feire luften i Rua 57 - den samme luften som er i Magude


 

Jesper Jansen
«Live - animasjon konsert»

 Foto Birgit Solhaug

Foto Birgit Solhaug


Jesper Jansen (født 1998) er en selvlært samtidsmusiker og visuell kunstner. Jesper spiller flere instrumenter, men hovedsakelig piano, og arbeider både med improvisasjon og komposisjon. Som visuell kunstner uttrykker Jesper seg gjennom tegning, maling, tekstiltrykk og animasjon. Jesper interesserer seg spesielt for koblingen mellom det visuelle og musikalske uttrykket - hvordan kan uttrykkene komplimentere og styrke hverandre? Rytmisk, melodisk, fargerikt, kontrastrikt, psykedelisk og oppflammet er stikkord som Jesper bruker for å beskrive sin prosess i det visuelle og musikalske arbeidet. Jesper er også opptatt av den spirituelle delen av musikken - tilstedeværelse og nuet. 

Jesper har vært med i TekstLab Unge Stemmer siden 2016 og har deltatt på Scratch på arenaer som: Cafeteatret, Sentralen, Miniøya, Kulturfest Tøyen og Biblo Tøyen, samt TekstLab Unge Stemmer sin forestilling: "ID - politics of identity" på Rampelysfestivalen / Black Box Teater og TekstLab Scratch Festival / Sentralen & Dramatikkens hus. I TUS og Scratch har Jesper utforsket hva det vil si å improvisere foran et publikum; alene og i samspill med andre scenekunstnere. 

I Inkubator skal Jesper jobbe med prosjektet "Live animasjon - konsert" - hvordan kan improvisert musikk visualiseres gjennom animasjon og hvordan vil det visuelle uttrykket påvirke den improviserte musikken? Jespers prosjekt  ble vist under TekstLab Scratch Festival 2017 på Cafeteatret 


 

Christian Beharie
«Beharie»

 Foto: Birgit Solhaug

Foto: Birgit Solhaug

Christian Beharie (født 1994) er musiker/pianist, komponist, låtskriver og sanger. Han er utdannet i utøvende musikk, med sang som instrument, på NLA Høgskolen i Staffeldtsgate (2017). Med sin bærende soulstemme formidler Christian låtskriving kledd i et møte mellom poplandskapet og de urbanske musikksjangrene. Christian har vært med i TUS og Scratch siden høsten 2015, og deltok som musiker og utøver på scenen i prosjektet: "ID: politics of identity" på TekstLab Scratch Festival 2016 / Sentralen & Dramatikkens hus. 

«Beharie» legger spesielt vekt på utviklingen av tekst/låt og søken etter scenisk/vokalisk uttrykk tilpasset låtene. Under artistnavnet «Beharie» formidler Christian egenskrevet tekst og musikk. Med tematikkene identitet og relasjoner gir Christian sin låtskriving deg et møte mellom et poplandskap og de urbane sjangerene.

I Inkubator arbeider Christian med utvikling av tekst, melodiutivkling og sjangereksperimentering. Han arbeider også med fordypning i formidling, vokaluttrykk og har som mål å produsere og spille inn eget materiale.


 

Christine Vik Bratvold
«Tro og overbevisning»

 Foto: Tom Erik Caldino Nicolaysen

Foto: Tom Erik Caldino Nicolaysen

Christine Vik Bratvold (født 1990) samtidsdanser, er utdannet ved Fagerborg vgs; Landsdekkende danselinje (2006-2009) og på yrkeslinjen ved Balettakademien i Stockholm (2010-2013). Etter utdannelsen har hun videreutdannet seg i bl.a Italia, Frankrike, Tyskland, Israel. Christine kom inn i TekstLab gjennom Scratch Kveld i 2014. Hun har vist eget arbeid nasjonalt og internasjonalt, og i TekstLab Inkubator har hun arbeidet med å utvikle prosjektet og forestillingen: "Tro og overbevisning".
I mars 2017 hadde forestillingen premiere i Den Kulturelle Skolesekken i Asker Kommune. Christine har også medvirket som utøver i TekstLab prosjektene: "ID: politics of identity" (2016) "Det usagte, de uhørte" (2016) og "Minner: Kropp" (2017). I 2017 og 2018 turnerte Christine med den interaktive og performative workshopen: TekstLab InterAKT i Den Kulturelle Skolesekken i Asker Kommune. 

Prosjektet og forestillingen "Tro og overbevisning"tar utgangspunkt i hvor stor plass en idé kan ta i menneskesinnet – i menneskekroppen. Det er fascinasjonen over tankene og viljens kraft og potensial som utgjør grunnlaget for prosjektet.


 

Mariko Miyata Jancey
«Litt bortover i tiden»

 Foto: Frédéric Boudin

Foto: Frédéric Boudin

Mariko Miyata Jancey (født 1989) er utdannet ved Norges Dansehøyskole i moderne- og samtidsdans med pedagogikk 2010-2013. Etter utdanningen har hun jobbet som danser og koreograf, og hatt eget solo-prosjekt med visning  i Kyoto i Japan og med Scratch i Oslo, Tromsø og Trondheim. I Inkubator 2016 jobbet hun med prosjektet: "Røtter, greiner og nye kvister",- et prosjekt om forhold til kropp og identitet, basert på egen erfaring med å være ung og gravid som scenekunstner. 

I 2017 utviklet Mariko prosjektet: "Litt bortover i tiden":

Jeg flytter hånden min, bare litt, litt bortover i tiden, og dere følger meg
Noen av dere som leser dette, kommer til å møte meg i slutten av oktober, under festivalen. Det øyeblikket vi skal dele da, er ennå langt unna. Det kommer til å romme dette øyeblikket, det nået hvor jeg sitter og skriver dette, og det nået, som er mens dere leser dette.

Øyeblikket der fremme, i min visning,  rommer det som har vært og det rommer det neste, og jeg kan vel flytte meg i historien, kan jeg ikke? Jeg kan vel utvide tiden, danse rundt den? For det er min visning og dere er invitert inn, men alt er i min makt, og jeg bøyer tiden som den alltid bøyer meg. Jeg kan endelig fokusere, på å bare flytte hånden min, bare litt, litt bortover i tiden, og dere følger meg.

Prosjektet ble presentert under TekstLab Scratch Festival i 2017.

I 2017 og 2018 turnerte Mariko med den interaktive og performative workshopen: TekstLab InterAKT i Den Kulturelle Skolesekken i Asker Kommune. 


 

Amina Sewali
«Gaia/ Jenta som skulle bli konge»

 Foto: Frédéric Boudin

Foto: Frédéric Boudin

Amina Sewali er artist, musiker, komponist, manusforfatter og skuespiller. Høsten 2014 spilte hun Solveig i Nationaltheatrets oppsetning av Peer Gynt. Hun har vært med på flere Scratch Kvelder på Cafeteatret og Sentralen og har utviklet flere prosjekter i TekstLab; "Patty og Ulven" (2012) i samarbeid med Oslo Filharmonien og Nordic Black Theatre og "Rare Frukter" (2013) på Dramatikkens hus. I Inkubator jobber hun med å utvikle eget prosjekt: "Gaia/ Jenta som skulle bli konge"; - et originalt multimedia musikal-eventyr med nykomponert musikk og tekst.

I «Gaia / Jenta som ville bli konge» utforsker Amina Sewali eventyret som fortellerform. 
Et originalt multimedia musikal-eventyr med nykomponert musikk og tekst.

«Gaia / Jenta som ville bli konge»  ble presentert på TekstLab Scratch Festival 2016 og 2017. 


 

Jeaninne Masika Lukusa
«Lonely are the Brave»

 Foto: Frédéric Boudin

Foto: Frédéric Boudin

Jeaninne Masika Lukusa er poet, muntlig forteller og tidligere Oslomester i Slam Poesi, med opptredner av egenkomponert poesi i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. Hun startet i TekstLab Unge Stemmer i 2014, og har gjennom Scratch Kvelder vist på flere nasjonale scener.  I TekstLab Inkubator utforsker hun poesi og spoken word i et bredere og tverrfaglig performansuttrykk, og hvor vidt vi kan være ensomme sammen. Hun bruker egenkomponerte tekster som er en del av hennes uutgitte poesisamling «Tshanza». Lukusa er flerspråklig, og opptredenen hennes innkluderer derfor blant annet Engelsk, Fransk, Tshiluba, Swahili mm. I Inkubator har hun arbeidet med prosjetene "Malu Mimpa" (2016) og  «Lonely are the Brave» (2017), sist vist under TekstLab Scratch Festival 2017 på Cafeteatret og Dramatikkens hus. Jeaninne er også aktuell med formidlingskurset «Ditt livs mesterverk», hvor hun kurser andre i hvordan de kan formidle sin hverdagshistorie på en mesterlig måte. 

Prosjektet "Lonely are the Brave" handler om å elske på flytende gebrokkent norsk.
I dette prosjektet lærer jeg å forstå at mellomrommene mellom fingrene mine ikke bare er fylt med skuffelse. Jeg lærer å holde et hjerte, uten å knuse det. Jeg lærer å bli elsket i en fremmed aksent. Jeg lærer å bli værende.


Mentorer og veiledere

Cecilie Lindeman Steen
Julian Skar
Shanti Brahmachari
Monica Ifejilika
Annika Ostwald
Cathrine Bjørndalen
Torgrim Mellum Stene
Jill Sigman
Andreas Paleleogos
Hilde Hannah Buvik

 


TekstLab Inkubator er støttet av
Talent Norge, Bergesenstiftelsen og Sparebankstiftelsen DNB

 

Foto: Frédéric Boudin, TekstLab og Arne Hauge