Pandemien har satt begrensninger for fysiske møter, men har ikke stoppet opp skapende kunstprosesser i TekstLab. Vi arbeider hele tiden med å skape nye møteplasser, arbeide på og utvikle vår digitale plattform.
Torsdag 29. april arrangerte vi Scratch Hjemmefra digitalt, i samarbeid med Sentralen Ung! Scratch er en prøvescene og en visningsarena for unge stemmer og kunstnere. Denne gangen fikk 12 unge stemmer og flere av deres kunstneriske veiledere vise sine idéer; dans, musikk, poesi og film hjemmefra. Det var nært, sårbart og inspirerende! Vi er takknemlige for alle som deltok og inviterte oss inn i sine hjem.
I fjor hadde vi vår første digitale Scratch-visning – Live fra Sentralen (del 1 og del 2).
Inkubator Ung: et nytt utviklings- og fordypningsprogram
Nå er TekstLab i gang med et nytt kunstnerisk program; Inkubator Ung, støttet av Bergesenstiftelsen. Programmet er for barn og ungdom som er interessert i å jobbe kreativt med skapende prosesser over tid og som vil utvikle eget prosjekt med individuell oppfølgning og veiledning fra kunstnere og mentorer. De unge får mulighet til å arbeide og vise frem på lokale arenaer, ulike scener, gallerier og festivaler.
TekstLab på Stortinget med innspill til den nye kulturmeldingen for barn og unge
20. April var vi med på høring i Stortinget om den nye kulturmeldingen for barn og unge, hvor også TekstLabs arbeid er trukket fram (Oppleve, skape, dele – Eit mangfaldig talentarbeid).
Taletiden brukte vi til å løfte frem behovet for en kulturpolitikk som støtter barn og ungdom til å selv skape kunstuttrykk på egne premisser.
Vi ønsker at barn og ungdom som skapende av kunst og kulturuttrykk får en langt tydeligere plass i politikken. I tillegg trenger vi en omstilling av dagens støtteordninger som favner bredere, som også inkluderer det tverrkunstneriske! Vi trenger en politikk som ser sammenheng mellom bredde og topp; mellom demokratiske mål om deltagelse, og mål om økt mangfold i kunst og kultur på lang sikt.
INKUBATOR-NYTT
Inkubator deltakere i prøverom og residens på Norsk Skuespillersenter, Interkulturelt Museum og Årvoll Gård
Denne våren har flere av Inkubator-deltakerne hatt prøverom for å utvikle sine kunstneriske prosjekter med veiledere og mentorer: Melanie Fieldseth, Shanti Brahmachari, Vjolla Emiri, Torunn Liven, Julian Skar og Annika Ostwald.
Hanna Asefaw har arbeidet videre med utviklingen av prosjektet Ly, som handler om hvordan våre fysiske rom påvirkes av samfunnet og strukturene som former det, på Norsk Skuespillersenter. Dansekunstner Ornilia Ubisse har vært i prøverom på Interkulturelt Museum med prosjektet Chaos in the box, et prosjekt som utforsker erfaringer fra våren da alt stoppet opp. Michael Aspli og Jesper Jansen er også i gang med utviklingen av nye prosjekter.
Beharie med EP-slipp og digital release konsert
23. april kunne man igjen nyte fersk musikk fra Inkubator-deltager Christian Beharie. Musikken ble omtalt hos NRK P3 allerede samme dag og Wonderland magazine skrev “It might be too early to crown the EP of the year just yet, but this is certainly one of our best contenders.». Den selvtitulerte EP-en finner du der du hører musikk! 2. Mai var det også digital release konsert.
Vi gratulerer også Michael Aspli med beste film i Dans i Trøndelag sin filmkonkurranse for filmen Chrysalis og Carl Joseph Aquilizan med visning av Flower Boy på både Oslo Jazzdansfestival og CODA.
Vi gleder oss over å følge alle deltakerne og utviklingen av produksjonene frem til visning på vår årlige TekstLab Festival Glokale stemmer 18.-31. oktober 2021!
Ida Uvaas ønskes velkommen som koordinator for Inkubator-programmet
-«Jeg er heldig som får lov til å følge prosjektene til kunstnerne i Tekstlab Inkubator. Det er en takknemlig oppgave å få være med på dypdykk i samtaler om det å jobbe som kunstner i prosess – og å støtte opp rundt utviklingen av hver enkelt kunstners prosjekt.».
Ida Uvaas har en BA i dansekunst fra Laban i London, og en MA i Kunst og Offentlige Rom ved Kunsthøgskolen i Oslo. I vår startet hun som koordinator i talentprogrammet.