Når Christian Beharie avslutter fire år i talentprogrammet TekstLab Inkubator, er han akkurat blitt nominert til Spellemannsprisen og står foran sin første i Europa-turné. Det unge soul-talentet har lagt verden for sine vokaler med sin andre EP, Beharie//Beharie.
For tiden er han i gang med sin første Norges-turné, etter å ha mottatt 150.000 kroner i turné- og virksomhetstilskudd fra Kulturrådet. Også i Sverige er Beharie nominert til Gaffa-prisen i kategorien «this year’s international upcoming artist.»
–Jeg tok på ingen måte for gitt at folk ville høre på musikken da jeg slapp EP’en i april i fjor eller at det ville komme anmeldelser i det hele tatt, så dette har vært sinnssykt gøy og kjekt. TekstLab Inkubator har vært en sentral del av denne reisen for meg de siste årene, forteller sanger-låtskriveren fra Sandnes, som har vært Inkubator-kunstner i Talent Norges talentprogram for skapende kunstnere i det frie feltet siden 2017, og ble med i TekstLab allerede i 2015.
«It might be too early to crown the EP of the year just yet, but this is certainly one of our best contenders», skrev Wonderland Magazine om albumet Beharie//Beharie som høstet vill begeistring fra en samlet internasjonal musikkpresse for sin genreoverskridende, organiske indiesoul og Beharies vare, poetiske tekster om identitet, kjærlighet og sårbarhet, løftet av kor, blåsere og strykere. Hans lekne harmonier, myke vokaler og særegne tilstedeværelse nærmest blåste pyramidetaket av Langhuset på SALT i Oslo under release-konserten sommeren 2021, to dager før hans første internasjonale opptreden, på den prestisjefylte jazzfestivalen i Montreux.
Også musikkvideoen til smektende Don’t Wanna Know, filmet på 16mm analog film med Martin Bremnes som regissør, traff kritikere og publikum i hjertet da den ble lansert i mai, med sin rått ærlige tilnærming til maskulin identitet og seksualitet. («Get lost in a sea of stirring strings and airy vocals for the moving new release from Beharie, Don’t Wanna Know,» het det på giggoer.com.)
Da hadde allerede Thomas Dybdahls låt River, med Beharies bidrag både musikalsk og på vokal, ligget høyt opp på P3s A-liste en stund, etter NRK TV-opptredenen på Lindmo. Bare himmelen har begrenset tiden etter covid-dvalen for Inkubator-kunstneren.
–Det har vært intenst, men veldig fint, og det betyr selvsagt veldig mye at det har gått så bra. Det var overveldende å endelig få spille materialet foran publikum for første gang på SALT, og helt surrealistisk å dra rett derfra til en av de største jazzfestivalene i verden, hvor jeg ble tatt imot av et svært lyttende og nysgjerrig publikum som ikke kjente meg fra før, det var veldig gøy og inspirerende, sier Beharie.
Utforskende egenart
Begge EP’ene er blitt til underveis i TekstLab Inkubator-programmet, hvor Beharie har arbeidet med å videreutvikle sitt kunstneriske univers og lydlandskap, i samspill med utvalgte veiledere og andre kunstnere med ulik kunstnerisk bakgrunn.
–Det som er så sykt fint og helt spesielt med TekstLab, er at man får et unikt rom til å være i en åpen modningsprosess og på vei et sted med tilgang på den type veiledning som man virkelig trenger. Den grunnleggende ideen ved TekstLab, som handler om å støtte det genuine hos den enkelte og rendyrke verdien av kunstnerisk egenart, har hatt stor verdi og betydning for meg, og har bidratt til at jeg har våget å stole mer på min egen historie, og mitt eget materiale.

«Beharie doesn’t need to fit in; he already stands out for all the right reasons,» skrev Scandinavian Soul allerede om debut-EP’en Beharie, som ble sluppet høsten 2019. Da hadde artisten akkurat begynt å skrive låter på gitar, istedenfor på piano som tidligere, noe som ble en viktig faktor for en ny flyt i utviklingen av musikken. Samme høst startet arbeidet med Beharie//Beharie, underveis i et Inkubator residensopphold i Berlin, hvor han videreførte utforskningen av lydlandskapet på gitar.
–Da jeg begynte i Inkubator hadde jeg litt lukka rammer og en ganske fast struktur for meg selv når det gjaldt hvordan jeg skulle gjøre ting. Gjennom TekstLab ble jeg veldig utfordret på dette, og det har også vært forløsende å våge og holde arbeidsprosessen åpen lenger og vise uferdig arbeid for publikum i forskjellige sammenhenger, som er en sentral del av TekstLabs tilnærming.

Tverrkunstnerisk inspirasjon
De tverrkunstneriske møtene med TekstLabs Inkubator-kunstnere innenfor andre genre som dans eller visuell kunst, har også vært viktig for soul-artisten, som samarbeidet med scenekunstneren Michael Aspli om en felles performativ konsert-opptreden under TekstLabs internasjonale live-streaming fra Marmorsalen på Sentralen i juni i fjor.
– I TekstLab har jeg hatt tilgang på et bredt, tverrkunstnerisk miljø med mange ulike kunstformer, både med mer erfarne kunstnere og andre unge utøvere som er i samme fase av sin utvikling som meg. Å arbeide med kunstnere som har en mer abstrakt og åpen arbeidsmåte, har gjort at jeg har tatt innover meg en bredere forståelse og har blitt mer reflektert som kunstner, til tross for at en slik samarbeidsmodell først var langt utenfor komfortsonen min. I samarbeidsprosjektet med Michael, åpnet det seg en ny måte å lytte på i samspillet mellom bevegelse og musikk. Uttrykket mitt ble på en måte bredere, det var en veldig bra og inspirerende øvelse. Det er jo slik TekstLab jobber – med åpne kunstneriske prosesser som kan gi helt nye muligheter.
Lyttende veiledning
Som Inkubator-kunstner, har han også selv videreutviklet kompetanse som veileder gjennom å arbeide med TekstLabs skapende kunstneriske metode, ved verksteder for barn og unge som på Deichman Biblo Tøyen og Holmlia i Oslo, men også i samspill med yngre kunstnere i TekstLab Ung Prøverom, og andre voksne TekstLab-talenter.

– Som veileder for andre unge kunstnere i TekstLab blir man mer som en sparringspartner og det er veldig spennende og lærerikt å kunne være med og skape et trygt rom for utviklingen av andres kunstnerskap. Jeg liker også veldig godt å kunne jobbe med barn og unge, det krever stor grad av tilstedeværelse og at man lytter veldig nøye. Det er jeg som skal tilpasse meg deres ulike personligheter og interesser, ikke motsatt, og åpne opp for det som allerede bor i dem selv. TekstLab er veldig gode til å få folk til å uttrykke seg kunstnerisk uansett hvor mye erfaring de har fra før. Filosofien er at alle har en historie å fortelle, som vi som veiledere kan bidra til at kommer til uttrykk innenfor ulike kunstneriske genre. Selv møtte jeg ikke et slikt åpent rom i oppveksten, men har en mer klassisk erfaring med ferdigheter og håndverk fra kulturskole og kor som også har vært veldig kjekt. Først da jeg startet band sammen med klassekamerater på videregående, oppdaget jeg gleden ved å skape melodier og tekst selv, og jeg forsto at dette var veldig tilgjengelig for meg. Jeg har alltid hatt en sterk egen drivkraft når det gjelder musikken.
Hør på TekstLab podcastepisoden hvor Selina Riis fra TekstLab Unge Stemmer og veileder Christian Beharie snakker om relasjoner og utforskning av lyd, fra hver sin leilighet under lockdown.
Nære samarbeid
I forkant av debut-EP’en i 2019, startet Beharie samarbeidet med manager Viljar Siljan, og i forbindelse med årets album har også produsentene Hans Olav Settem og Trygve Stakkeland vært tilknyttet produksjonen, støttet av Inkubator-programmet som veiledere i studioprosessen.
– Det har vært en lang reise å finne min egen sound, den reisen vil sikkert alltid være i bevegelse, men eksperimenteringen i studio med produsentene på de to EP’ene har lært meg vanvittig masse og har gjort meg mye mer moden og bedre på låtskriving. Jeg arbeider mye på egen hånd til materialet spilles inn, skriver låtene og lager demoer og lydlandskapelige ideer som jeg tar med til produsenten i studio hvor sangene videreutvikles og produseres ferdig. Det er veldig sunt at noen hører det og får ting til å utvikle seg videre. Samarbeidet med manageren min er helt spesielt godt og nært, vi er skikkelig på lag. I musikkbransjen kan det være lett å miste seg selv i et jag som man ikke har kontroll på. Men vi drar sammen i den retningen jeg vil, og det er sinnssykt viktig og bra for meg.
Under TekstLab-festivalen Glokale Stemmer i oktober spilte Beharie flere pop-up konserter alene på ulike steder i Oslo, for å utforske hvordan man kan skape musikalske møtepunkt og øyeblikk sammen med tilfeldige forbipasserende i det offentlige rom. Litt senere på høsten inntok Sandnes’ to store stemmer, Thomas Dybdahl og Beharie, Sandnes Kulturhus sammen. Nå har også den amerikanske sanger-sangskriveren William Fitzsimmons kapret Beharie, som gjesteartist til sin Europa-turné over en måned våren 2022, med konserter blant annet i London, Paris, Berlin, Amsterdam og Roma.
–Det blir sykt gøy å spille i de største byene i Europa i vår. Og Thomas Dybdahl hadde vært en storfavoritt hvis noen hadde spurt meg i fjor om hvem jeg kunne tenke meg å samarbeide med. Det var sykt kult å få den tilliten og det rommet til å skrive mitt eget bidrag til River, og bare flaks at timingen klaffet med slippet av EP’en min i april.
Bare to år etter release-konserten for den første EP’en på intime Gullbaren på Sentralen i regi av TekstLab Inkubator, fyller den unge artisten et stort internasjonalt rom med sitt helt eget unike lydlandskap.
– Det er kanskje et litt rart konsept å være en ganske privat type og så er det jobben min å dele mine innerste tanker med alle. Men den eksponeringen som dette innebærer er mye mindre stress enn før og jeg har funnet min plass og blitt mye tryggere på mitt eget kunstnerskap i løpet av årene i TekstLab Inkubator. Det har vært en dannelsesreise både å finne den plassen og det å insistere på den, istedenfor å kjenne på utryggheten som også alltid vil være der. Musikken har alltid vært et trygt rom der det for meg er mulig å være sårbar både som utøver og som lytter. Jeg tror det er blitt en måte å være i verden på å få være i det rommet, forteller Beharie, som fortsetter i TekstLab som veileder for barn og unge i TekstLab Unge Stemmer og for Prøverom-programmet.
TekstLab Inkubator er støttet av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og Bergesenstiftelsen.
Beharie er intervjuet av Torunn Liven