Tanker om TekstLab Unge Stemmer – et sted for kunstnerisk utvikling / by Christine Vik Bratvold

Av Regine Folkman Rossnes fra TekstLab Unge Stemmer

Tanker om:
Tekstlab Unge Stemmer – et sted for kunstnerisk utvikling 

Av: Regine Folkman Rossnes i TekstLab Unge Stemmer

Det har snart gått ett år siden jeg ble introdusert for Tekstlab Unge Stemmer. Jeg hadde flyttet tilbake til Oslo på grunn av studier. I Bergen hvor jeg studerte, var jeg blant annet svært aktiv i studentteatret Immaturus. I Oslo begynte jeg å savne et sted hvor jeg kunne utvikle meg innen scenekunst og skriving, som er noen av mine største lidenskaper. Amina Sewali er et multitalent jeg har fulgt med på i flere år. Jeg skulle gjøre et intervju med henne i forbindelse med Nationaltheatret, og bestemte meg for å benytte sjansen til å spørre om tips til hvor jeg kunne utvikle meg som kunstner i Oslo. Etter et veldig fint intervju fortalte jeg om ønsket mitt om å finne et bra sted for kunstnerisk utvikling. Dette var en sjanse jeg aldri kommer til å angre på at jeg tok. Vi ble enige om å møtes allerede neste dag for å gå på Tekstlab Scratch Kveld, hvor hun skulle ha en gjesteopptreden.

Jeg hadde aldri vært i Cafeteatret før, og heller aldri hørt om TekstLab Unge Stemmer. Konseptet interesserte meg, og jeg ble introdusert for lederne Shanti Brahmachari og Hanna Filomen Mjåvatn etter visningen. Det var en varm velkomst, og jeg følte ordentlig interesse for at jeg skulle komme på TekstLab Unge Stemmer. Så det gjorde jeg uken etter.

Jeaninne Masika Lukusa begynte i TekstLab Unge Stemmer samtidig som meg. Vi hadde en introduseringsrunde, hvor hun fortalte at hun er spoken word artist, og fremfører slampoesi. Slam? Jeg antok at alle i rommet visste hva slampoesi var. Siden jeg foreløpig var usikker på om TekstLab Unge Stemmer var noe jeg skulle fortsette med, var jeg dum nok til ikke tørre å spørre. Det gjorde en annen jente, heldigvis. Jeaninne forklarte, og fremførte en av tekstene sine. Etter dette ble jeg både interessert i å fortsette å møte opp til workshopene, og i å undersøke mer om slampoesi. De som ellers var med på workshopen virket også veldig hyggelige og åpne, noe som også var med på å avgjøre at jeg fortsatte å dukke opp på mandagsettermiddagene.

Dans er også tekst! - Dette sa Hanna under en av workshopene. Er dans tekst? Jeg begynte å tenke meg om. Så følte jeg meg med ett litt overrasket. Jeg har jo sett masse ballett i løpet av livet mitt. «Svanesjøen»«Askepott»… Til og med «Gjengangere» av Henrik Ibsen! Jeg hadde ikke tenkt over at bevegelser og ansiktsuttrykk også kan være tekst. Dette er et eksempel av flere på det jeg liker med Tekstlab Unge Stemmer. Det å tenke og eksperimentere, oppdage ting man ikke har tenkt over før.

Jeg er så glad for at jeg snakket med Amina Sewali den gangen. Med TekstLab Unge Stemmer har jeg fått utvikle meg som kunstner, og blitt kjent og fått jobbet med mange andre herlige personer. Jeg har utviklet ideer, f. eks. gjort et dikt om til en sang, og fått flere spennende utfordringer. Vi har blant annet fått opptre på Rampelysfestivalen til Oslo Teatersenter, og i høst stod SPKRBOX Hiphopteaterfestival for tur! Og når det gjelder slam? Jeaninne åpnet en dør til en verden jeg lenge hadde lett etter innenfor skriving, og som jeg har fått utviklet meg innenfor.

Det å få være med på TekstLab Unge Stemmer er absolutt noe jeg kan anbefale andre som har interesser innenfor skriving, skuespill, musikk, dans og lignende. Vi i TekstLab Unge Stemmer er en gjeng man kan dele både følelser og kunst med. En gjeng som er med på å utvikle seg sammen, samtidig som individuelt. Et sted man kan få konstruktive tilbakemeldinger i arbeidene sine. En plass fylt med masse kjærlighet.

Av: Regine Folkman Rossnes i TekstLab Unge Stemmer