Hanna Asefaw

Hanna Asefaw alias +Hanna er samfunnsgeograf, aktivist, skribent og scenekunstner. Hanna er en aktiv bidragsyter i den offentlige debatten, og bruker sitt kunstneriske virke som et politisk medium.

Hanna ble tatt opp som kunstner i TekstLab Inkubator august 2019. Her har hun utviklet to prosjekter; «Lita tue» (2019) og «Alt blir (ikke) bra» (2020-2021) som ble vist på festivalen Glokale stemmer 2021. «Alt blir (ikke) bra» ble også invitert til Malmö II Community Biennale i 2021. I Inkubator får hun mulighet til å fordype seg i materialet til EP’en som forener hennes tekstlige univers og den musikalske historiefortellingen til et performativt formidlingsuttrykk, hvor det å tilhøre flere kulturer og språkområder er sentralt. Gjennom eksperimentering av ulike uttrykksformer, i hovedsak spoken word, en form som henter elementer fra ulike tekstuttrykk som stand-up, poesi, slam, rap og hiphop, som oftest med en politiske dimensjon involvert, formidler Hanna historier om identitet, frigjøring og våre iboende minner. Med interseksjonelle og tverrkunstneriske perspektiv som utgangspunkt, mestrer hun på sterkt og sårbart vis å skildre sammenhengen mellom det private og det politiske – det personlige og strukturelle – de små nære ting og det større perspektivet.

Å delta i TekstLabs Inkubator program en unik mulighet til å kunne fordype meg i mitt eget materiale, og til å bli dyttet videre på en veldig sunn og målrettet måte.Uten TekstLab hadde det nok tatt lenger tid før jeg hadde turt å jobbe videre med egne sceniske tekster. 

Hanna startet i TekstLab Unge Stemmer i 2015 og har siden den gang blitt med i TekstLab Prøverom og Scratch med deltakelse blant annet på Cafeteateret, Miniøya og Kulturfest Tøyen (2017) og på Scenetekst Festivalen i Tromsø (2018). Hanna har opptrådt på TekstLabs Festivaler på arenaer som Sentralen, Det norske Teatret, Dramatikkens Hus, Nationaltheatret, Interkulturelt Museum og Cafeteateret. Hun har medvirket i flere av TekstLabs forestillinger, bl.a. i Collective Rites programmet i det offentlige rom (2021), og ID -Politics of Identity av Shanti Brahmachari (2016). I 2021 var Hanna ansatt i TekstLab gjennom Kulturrådets aspirantordning. Å møte barn og unge som Teaching artist i TekstLabs workshop-program i Oslo, gir også stor inspirasjon til hennes arbeid om identitet, definisjonsmakt og forståelsen for den andre. Hannas mentor er Malika Makouf Rasmussen (2020-)

Hanna har opptrådt Oslos flere utelivsscener, og på andre arenaer som Arkitektur Biennalen i Venezia, Parkteatret, Litteraturhuset, Jakob Kulturkirke, ROM for kunst og arkitektur, Det Norske Teateret, Sentralen, Oslo World, FemFest, Oslo Afro Arts festival, og Den Norske Opera og Ballett og Det kongelige slott m/ Nysirkus Bjerke, m.fl. Hanna var elev ved Nysirkus Bjerke og har her jobbet som instruktør hvor hun underviser barn og unge i akrobatikk og luftakrobatikk siden 2013. Hun er også initiativtaker av «Reduser Husleia», et aktivistkollektiv som mottok prisen «Årets stemme 2020» av Natt&Dag.

Bli bedre kjent med Hanna Asefaw HER og HER

Foto: Tale Hendnes