Kunst som politikk: Kunst i det offentlige rom – Hvem eier gatene?

BILLETTER

Damatikkens Hus,
fredag 29. oktober,
kl. 17.00 – 19.00

En panelsamtale om byens offentlige rom- som møteplasser mellom kunsten og byens befolkning. Før samtalen vises utdrag fra TekstLab-produksjonen Collective Rites på Teaterplassen utenfor Dramatikkens Hus. Produksjonen utforsker ulike former for interaksjon mellom kunsten og lokalbefolkningen i det offentlige rom, med vekt på Tøyen og Grønland, og undersøker kunstens potensial for å bidra til opplevelse av økt tilhørighet til lokalsamfunnet.

I samtalen tar vi opp spørsmål om hvordan gatene, torgene og byen kan omfavne kunsten og kulturen. Hvem har rett til å skape og vise kunst i det offentlige rom og hvem får/får ikke oppleve kunst i sine lokalmiljø? Hvilke kunstnere ønsker å vise kunst i offentlig rom, og hva vil de med kunsten?

Hvem får sette sitt preg på byen, og hvilken plass har kunsten når byens mange rom utformes?

Samtalen ledes av Shanti Brahmachari med Nazneen Khan Østrem, Rudolf Terland Bjørnerem, Alf Jørgen Schnell og Elora Brahmachari

Gratis inngang, åpent for alle

Alf Jørgen Schnell er skribent, medstifter av Kritisk Bynettverk og aktivist i Reduser husleia. Han skriver jevnlig om problemene ved dagens kulturhus-byutvikling og usosiale boligpolitikk, og drømmer om en mer rettferdig by.

Elora Brahmachari er utdannet arkitekt fra Bergen Arkitektskole og Architectural Association i London. I sitt avgangsprosjekt viser hun hvordan Munch-museet på Tøyen kan transformeres til et flerkulturelt læring- og visningsrom og være kulturformidling i byen. Hun er opptatt av temaer som identitet, sosial bærekraft og urbanisme. Hun tar nå videreutdanning innenfor kulturminnevern ved Arkitektur og Designhøgskolen i Oslo, og er en del av TekstLab kollektivet i prosjektet Collective Rites.

Rudolf Terland Bjørnerem er regissør, musiker og forfatter som har arbeidet mye med byen som tematikk og interesserer seg for kunstens politiske muligheter. I fjor var han aktuell med Flettverk, som tar plass i Gamlebyens offentlige rom, og albumet “Retten til byen” som han slapp med bandet sitt Ohnesorg. 31. oktober er det premiere for Flettverk 2, som finner sted i Grünerløkkas gater.

Nazneen Khan-Østrem er kommentator i Aftenposten og forfatter. Hun har studert internasjonale relasjoner og byutvikling ved London School of Economics. I 2019 utga hun den kritikerroste boken London. Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet

Shanti Brahmachari er regissør, dramaturg og kunstnerisk leder for TekstLab, som hun etablerte i 2008. Shanti har bakgrunn fra Royal National Theatre og Tricycle Theatre i London, som prosjektleder ved Black Box Teater, scenekunstkonsulent i Kulturrådet og leder for Norsk skuespillersenter. 

Arrangementet er en del av TekstLab Performing Arts Festival: Glokale Stemmer 18-30.oktober 2021. 

TekstLab er støttet av: Gjensidigestiftelsen, Bergesenstiftelsen, Kulturrådet, Kulturtanken, Oslo kommune, Områdeløft Grønland og Tøyen, Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge

Fullstendig festivalprogram finner du på tekstlab.com/festival