TekstLab prøverom er en tverrfaglig, fri og åpen utforskningsarena som gir ungdom, unge og etablerte kunstnere en mulighet til å utvikle en idé, konsept, prosjekt eller tekst. Konseptet gir deltakerne en mulighet til å utvikle sin egen kunst, fordype seg, teste ut nye ideer tanker og formspråk. Deltakere i prøverommet får tilgang til rom som egner seg til prosjektet og veiledning av kunstnere, mulighet til å arbeide på og vise frem på lokale arenaer, ulike scener, gallerier og festivaler.
I uke 8 arbeider inkubatorkunstnere Carl Aquilizan, Hanna Asefaw og Susanne Xin i prøverom med kunstnerisk veiledning fra en rekke kunstnere. Her får du et lite innblikk i deres kunstnerskap og prosjektene de arbeider med i prøverom, og i TekstLab Inkubator.
Søk TekstLab prøverom på Norsk Skuespillersenter 4.-8. april
Les mer om TekstLab prøverom for kunstnere.
Carl Joseph Aquilizan – «Flower boy»
Carl Joseph Aquilizan er koreograf, utøver og skribent. Han er Inkubator-deltaker fra 2021 hvor han har utviklet soloprosjektet Flower Boy.
«Flower boy» tar for seg koreografens erfaringer rundt kjønnsroller og kjønnsidealer med fokus på hvordan maskulinitet og femininitet blir ansett innen vestlig og asiatisk kultur. I uke 8 arbeider Carl med prosjektet i TekstLab prøverom på Schous kulturstasjon, med veiledning fra kunstnerne Huy Le Vo og Hanna Filomen Mjåvatn.
«Flower boy» tar for seg mine erfaringer rundt kjønnsroller og kjønnsidealer med fokus på hvordan maskulinitet og femininitet blir ansett innen vestlig og asiatisk kultur. Gjennom min egen praksis og metode som er inspirert av butoh har jeg skapt en serie bilder formidlet gjennom bevegelsesmateriale, tekst, kostyme og scenografi. Målet er å skape transformative opplevelser for både utøver og publikum, og samtidig gi rom for å reflektere over og utfordre kjønnsstereotypier gjennom poetiske bilder.
Carl hadde arbeidsvisning av prosjektet under TekstLabs årlige festival Glokale Stemmer 2021. Prosjektet vises også 11. og 12. mars 2022 i Bærumkulturhus.
Hanna Asefaw – «Alt blir ikke bra»
Hanna Asefaw er samfunnsgeograf og skrive-/scenekunstner som gjennom blant annet poesi, nysirkus og musikk, formidler sammenhengen mellom det private og det politiske – det personlige og strukturelle – det nære og det svære. Hun har vært med i TekstLab Ung siden 2015, og TekstLab Inkubator siden 2019, hvor hun har utviklet prosjektene “Lita Tue” og “Alt blir ikke bra”.
Hanna arbeider i TekstLab prøverom på Sentralen med prosjektet sitt «Alt blir ikke bra», hvor hun får veiledning fra kunstnere Hanna Filomen Mjåvatn og Alma Bø. I «Alt blir ikke bra» inviterer Hanna Asefaw inn til hennes lockdownspace – til soverommet, som plutselig blir altfor mange steder samtidig og har algoritmike vinduer som eneste kilde til omverdenen. Ved bruk av tekst, lyd og bevegelse, gjenskapes prosessene og milepælene som er blitt en del av våre kollektive minner, samtidig som man får et innblikk i de intime og private opplevelse av dem.
Hanna har hatt arbeidsvisninger av prosjektet, sammen med medvirkende kunstner Vjolla Emiri, ved flere anledninger; sist på TekstLabs årlige festival Glokale Stemmer i 2021 og hos TekstLabs internasjonale samarbeidspartner Malmö Communitybiennale.
Susanne Xin – «Cây đa»
Susanne Xin er en norsk-vietnamesisk kunstner, pianist og musikkpedagog. Hun er nylig utdannet ved Norges musikkhøgskole hvor hun har en bachelor i musikkpedagogikk med klaver som hovedinstrument. For øyeblikket inspireres hun av hvordan hverdagslige øyeblikk og handlinger forandrer seg i møte med ulike kulturer, og uttrykker dette i kunsten gjennom å blande improvisasjon, tekst og ny musikk. I tillegg prøver hun å utvide sin egen og lytterens lydhorisont med flygelet gjennom å utforske og eksperimentere med extended techniques og preparering.
Etter å ha deltatt i TekstLab Unge Stemmer og Prøverom Ung er hun nyeste tilskudd til TekstLab Inkubator.
I prøverom arbeider Susanne med prosjektet Cây đa, som handler om flukt, sårbarhet, identitetsforvirring og kjærlighet. I prosjektet blander Susanne egne historier fra oppveksten, foreldrenes kamp som båtflyktninger og vietnamesiske folkeeventyr i et meditativt landskap. Under TekstLab Glokale Stemmer festival 2021 hadde Susanne to arbeidsvisninger av prosjektet; i Forstanderskapssalen på Sentralen, og på Nordic Black Theatre & Caféteatret.
I vårens prøverom får Susanne veiledning fra kunstnere Hanna Filomen Mjåvatn og Ellen Ugelvik.
Lytt også til episoden «Kunst som politikk: Å se seg selv i kunsten» fra TekstLabs podcast, hvor inkubatorkunstnerne forteller med utgangspunkt i sine egne opplevelser og kunstprosjekter, om å se – og å ikke se seg selv i kunsten.