En forløsende metode

TekstLabs utforskende kunstneriske metode har gitt den unike sanger-sangskriveren Christian Beharie (25) mot til å videreutvikle solo-konserten som scenisk format. I sitt siste år under Inkubator-programmet, gir han seg i kast med et helt nytt instrument alene på scenen.

Hva får publikum se av ditt arbeid under festivalen Glokale Stemmer 2019?

Jeg skal presentere en solokonsert i den lille Gullbaren på Sentralen. Ved hjelp av gitar, synth, looping og andre vokal-effekter forsøker jeg å skape en dynamisk visning, med nye og tidligere tekster som dreier seg om identitet og relasjoner. Musikalsk fletter jeg det elektroniske og det organiske sammen, og denne gangen spiller jeg gitar og ikke piano, som før. Det er for meg en måte å utfordre gamle vaner på, for å kunne tenke litt nytt. Jeg har lenge hatt lyst til å lære og spille gitar skikkelig, men har ikke holdt på så lenge og prosjektet er fortsatt under utvikling. Det er det som er så fint med TekstLab: At man kan vise uferdige ting og teste det ut overfor et publikum underveis. For meg har den tilnærmingen vært enormt verdifull. Gullbaren er veldig liten, og det intime formatet gjør konsertopplevelsen veldig upolert og jordnær, og helt uten fasade. Det er bare å hive seg uti.

Hva skal du arbeide med fremover under Inkubator-programmet?

Jeg avslutter min treårsperiode i Inkubator til sommeren og ønsker å bruke tiden til å videreutvike det sceniske uttrykket, til å få et bredere språk innenfor sangen og på gitar, men jeg vil også lære mer innenfor det teknologiske. Parallelt tar jeg deltidsstudiet Live electronicspå Norges musikkhøgskole, det er perfekt å kombinere med å være utøvende.

11. oktober gir jeg ut min første EP med artistprosjektet mitt, Beharie, med materiale som jeg blant annet har utviklet under Inkubator. Den 30. oktober har vi release-konsert i Hvelvet på Sentralen. Fremover vil jeg jobbe videre med å utvikle ny musikk til en neste EP.

Hva har det betydd for deg og ditt kunstnerskap å være en del av TekstLab og Inkubator-programmet?

Det har vært veldig lærerikt og forløsende å åpne opp den kunstneriske prosessen ved å teste ut og løse ting på sparket – at alt ikke trenger å være så totalt gjennomarbeidet for at det skal kunne vises frem. Jeg har opplevd at tekst har vært vanskelig, og har hatt behov for stor grad av kontroll før jeg viser noe til andre. TekstLab har ekstremt flinke veiledere og deres måte å jobbe med tekst på har gitt meg nye perspektiver. Nå kan jeg ikke gjemme meg bak tekstene mine lenger. Jeg våger også mer som utøver og er blitt mye tryggere på å fylle rommet alene, og på det å spille og synge samtidig. TekstLab er veldig lavterskel og holder samtidig et svært høyt faglig nivå, det er en unik kombinasjon. Det er også et flott fellesskap av kollegaer som jobber med sitt eget uttrykk, som har det felles at vi skaper det vi gjør selv fra starten av og er på den samme reisen.


Konsert: Solo
Christian Beharie
Fredag 18. oktober 2019, kl. 19
Gullbaren, Sentralen